Egzersizlerimi Yaparken neye Dikkat Etmeliyim, Egzersizlerimi ne Zaman Bırakacağım ve Hastanın Hareket Yetisine Göre Tedavi Nedir?

S

SoruCevap

Reputation:

Size cerrahınız, fizik tedavi doktorunuz veya fizyoterapistiniz bir takım egzersizler vermiş olabilir. Bunlar basılı bir broşür üzerindeki çizimler halinde elinize verilmiş olabilir, fizyoterapist tarafından bizzat size yaptırılarak öğretilmiş olabilir veya benim genellikle yaptığım gibi size videolar şeklinde iletilmiş olabilir. Bu açıklamaları belli aralarla kendinize tekrar tekrar hatırlatın. Temel kural, daha önce olmayan bir ağrı ortaya çıktığında veya zaten mevcut olan bir ağrı arttığında durmanız gerektiğidir. Bu sırada eğer egzersizin sayısını artırmakta iseniz, sayıyı arttırmayın veya eğer hareketin derecesini artırmakta iseniz bu dereceyi daha fazla arttırmayın. Bir gerilme hissettiğinizde de durun, yani hareket aralığını arttırırken ağrısız bir aralıkta kalmaya dikkat edin. Anlayamadığınız bir durumda ise cerrahınız, fizik tedavi doktorunuz veya fizyoterapistinize danışın.

Egzersizlerimi ne Zaman Bırakacağım?" sorusunun cevabına gelince ise: Az ve öz cevap: Hiç... Efendim, egzersiz zaten 7'den 70'e herkesin, her zaman yapması gereken bir şey. Hem vücut sağlığı, hem kalp sağlığı, hem ruh sağlığı, hem de beyin sağlığı yani kısaca sağlığınız için temel bir şey. Atalarımız boşuna dememişler "İşleyen demir ışıldar" diye. Yani doktor tarafından kendine egzersiz verilen hastalar da egzersizlerine hiç ara vermeyecekler, tamamıyla sağlıklı insanlar da.Burada vurgulanması gereken konu, nasıl bir egzersizin yapılması gerektiği. Pilates yapın, yüzün, yürüyün, koşun ama bir spor hocası eşliğinde spor salonu kullanacaksanız o takdirde hangi aletleri kullanmanız gerektiği konusunda tercihan fizyoterapi eğitimi almış bir hocanız olmasına dikkat edin. Unutmayın ki sahne sporları da diyebileceğimiz futbol, basketbol, tenis gibi sporlar özellikle iddialı bir şekilde yapıldıklarında sağlığınıza yararlı değil zararlı olabileceklerdir.

Bel ağrısı olsun, bacak veya boyun ağrısı olsun, hasta tedavisini bir bütün olarak ele almak gerekir. Yani yapılması gereken; önce bu tedavi, olmazsa şu tedavi şeklinde parçalanmış bir tedavi planı uygulamamak. Unutmamak gerekir ki farklı tedavi yöntemlerinin birbirleriyle çelişen özellikleri vardır. Mesela mutlak yatak istirahati verilmiş bir kişiye egzersiz yaptıramazsınız. Modern tıpta, günümüzde, uygulanacak tedavi hastalığa göre değil; hastanın hareket yeteneklerine göre planlanmalıdır. Yani her hastaya ayrı ayrı ve fakat bütünsel olarak yaklaşılmalıdır. Önemli olan hastanın ağrıları ile başa çıkmayı öğrenebilmesi ve hatta ağrılarına rağmen hareketli olabilmesi; bu konuda yüreklendirilmesidir. Mesela hastanın yapamadıklarından çok, yapabildiği hareketlere odaklanarak; bu hareketler geliştirilip desteklenirken, yavaş yavaş yapamadıklarına başlaması hedeflenebilir...
 

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın.

Yorum bırakabilmek için bir üye olmalısınız.

Hesap oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Reklam Talepleri: [email protected]
KVKK Talepleri: [email protected]
Hukuksal Sorunlar: [email protected]
Ban ve Diğer Sorunlar: [email protected]
Üst Alt