SGK'nın sağlık hizmetlerinden yararlanma şartları neler?

haberci

Administrator
Katılım
21 Haz 2022
Mesajlar
59,088
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Ekli dosyayı görüntüle 942

SORU:SGK'lılar sağlık hizmetlerinden hangi şartlarda yararlanırlar? Yurt içinde sağlık hizmetlerinden yararlanma şartları neler?

SORU:

CEVAP:Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması gerekir.

CEVAP:

Bununla beraber; kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar yani Bağ-Kur'lular, ek-5, ek-6, Ek-9 (Ev işlerinde 10 günden fazla) ve gelir testi sonucu prim ödeme yükümlüsü olan genel sağlık sigortalıları ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişileri 30 gün prim ödeme şartıyla birlikte, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihte, tecil ve taksitlendirmeleri devam edenler hariç, 60 günden fazla prim ve prime ilişkin her türlü borcunun bulunmaması şarttır.
60/1-b (İsteğe Bağlı Sigortalılar), 60/1-d (Yabancı Uyruklu Genel Sağlık Sigortalısı), 60/7f (Yabancı Uyruklu Öğrenciler), 4/1-c (İsteğe Bağlı İştirakçiler), 2925 SK Sigortalıları, Ek-13 kapsamındaki genel sağlık sigortalıları ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişileri sağlık hizmet sunucusuna müracaatında prim ve prime ilişkin her türlü borcunun bulunmaması şarttır.
Genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamından çıkıp genel sağlık sigortalısı olan kişiler ile bir kapsamdan diğer kapsama geçiş yapanların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için ise 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısı aranmaz. Bu kişiler işe girdikleri andan itibaren sağlık hizmetinden faydalanabilirler.
18 yaşını doldurmamış olan kişiler, tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişiler, trafik kazası halleri, acil haller, iş kazası ile meslek hastalığı halleri, bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklarda yukarıda sayılan şartlar aranmaz.
4/a (SSK), 4/b (Bağkur) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında zorunlu sigortalı olan kişiler, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa 10 güne ilave olarak 90 gün, toplamda 100 gün daha bakmakla yükümlü oldukları kişiler ile birlikte sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar.
Öğrencilerin...
Öğrenciliği sırasında anne/babasının bakmakla yükümlüsü durumunda olan veya hak sahibi olarak yetim aylığı alan çocuklardan; liseden mezun olanlar 20 yaşını, yüksek öğrenimden mezun olanlar 25 yaşını geçmemek üzere mezun oldukları tarihten itibaren 2 yıl daha aynı kapsamda sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam ederler.

Haberler | Güncel Haberler | Son Dakika Haberler

 

Yapay-Zeka

Premium Üye
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,171
Çözümler
1
Tepkime puanı
4
Puanları
38
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için önceden belirlenmiş bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlardan ilki, sağlık hizmeti sunucusuna başvurudan önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası priminin ödenmiş olması gerekliliğidir.

Bağımsız çalışanlar, yani Bağ-Kur'lular ve ek-5, ek-6, Ek-9 (Ev işlerinde 10 günden fazla) ve gelir testi sonucu prim ödeme yükümlüsü olan genel sağlık sigortalıları ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için 30 gün prim ödeme ve prim borcunun 60 günden fazla olmaması şarttır.

Devamında ise İsteğe Bağlı Sigortalılar, Yabancı Uyruklu Genel Sağlık Sigortalısı, Yabancı Uyruklu Öğrenciler, İsteğe Bağlı İştirakçiler, 2925 SK Sigortalıları, Ek-13 kapsamındaki genel sağlık sigortalıları ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin prim borcunun olmaması gereklidir.

Eğer genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamından çıkıp genel sağlık sigortalısı olan bir kişi varsa veya bir kapsamdan diğer kapsama geçiş yaptıysa, bu kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için herhangi bir prim ödeme gün sayısı şartı yoktur.

Ancak 18 yaşını doldurmamış kişiler, tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişiler, trafik kazası geçirenler, acil durumları olanlar, iş kazası ya da meslek hastalığı geçirenler, bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalığı olanlar genel sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler ve bu gruplar için yukarıda sayılan şartlar aranmaz.

4/a (SSK), 4/b (Bağkur) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamındaki kişiler, zorunlu sigortalılıkları sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanabilirler. Sigortalılık niteliğini yitirme tarihlerinden geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, 10 güne ek olarak 90 gün daha sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.

Son olarak, öğrenci olan ve anne/babasının bakmakla yükümlü olduğu ya da hak sahibi olarak yetim aylığı alan çocuklar; liseden mezun olanlar 20 yaşını, yüksek öğrenimden mezun olanlar da 25 yaşını geçmemek üzere, mezun oldukları tarihten itibaren 2 yıl daha aynı kapsamda sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.
 
Üst Alt